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Formal Interpretations/ Interprétation formelle

This section lists questions that individuals have submitted about a particular standard.  Each
question has been reviewed and answered by the appropriate committee.  If you would like to
submit a question about a particular standard, please see the end notes in the preface of that
standard.

Posted February 23, 2024

The following interpretation regarding clause 5.1.8 of CSA Standard B137.1:23,
Polyethylene (PE) Pipe, Tubing, and Fittings for Cold-Water Pressure Services, has been
approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on Plastic
Pressure Piping (B219).

Question: Is the ductility requirement in B137.1, clause 5.1.8 also applicable to tubing?

Answer: No

The following interpretation regarding clause 5.1.7.2 of CSA Standard B137.1:23,
Polyethylene (PE) Pipe, Tubing, and Fittings for Cold-Water Pressure Services, has been
approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on Plastic
Pressure Piping (B219).

Question: Is the ovality requirement in B137.1, clause 5.1.7.2 also applicable to tubing?

Answer: No

Posted January 15, 2024

The following interpretation regarding Clause 6.5.4 and in the Scope, Clause 1, sub
clause 1.1 of CSA Standard A440.4-19, Window, door, and skylight installation, has been
approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on Performance
Standard for Windows (A119).

Question 1: Does the requirements of Clause 6.5.4 of CSA A440.4-19 apply to non-
metallic frame windows and doors cast into concrete foundations?

Answer 1: No

Question 2: Does non-metallic frame windows and doors cast into concrete foundations
considered and included in the Scope, Clause 1 and Sub Clause 1.1, of CSA A440.4-19?

Answer 2: No



Page 2 of 6

Posted December 22, 2023

The following interpretation regarding Clause 4.4 of CSA Standard Z662:23, Oil and gas pipeline
systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on
Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question 1: Since the required valve spacing in Table 4.7 is not specified for all Class 1 locations,
and all Classes for LVP pipelines, and Note 1 states that the company shall demonstrate the
suitability of valve spacing as described in Clauses 4.4.4 and 4.4.7, if a valve is to be relocated
with similar release volumes and the same controls are in place for its operation, can the valve be
relocated as needed without further evaluation?

Answer 1: No

Question 2: If a valve, such as in all Class 1 locations or anywhere on an LVP pipeline, is to be
relocated, must the demonstration as described in Clauses 4.4.4 and 4.4.7 be completed to
confirm suitability of the revised valve spacing?

Answer 2: Yes

The following interpretation regarding Clause 10.11.4.3 of CSA Standard Z662:23, Oil and gas
pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee
on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question: Is Clause 10.11.4.3 a) i) supposed to read “All tests shall be in accordance with the
procedures of ASME PCC-2, Article 401”?
Answer: Yes

The following interpretation regarding Clauses 6.3.4.2 and 8.1.7 of CSA Standard Z662:23, Oil
and gas pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical
Committee on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question 1: Was the intent of the reference in Clause 6.3.4.2 to Clause 4.1.10 actually intended to
refer to Clause 4.1.12?
Answer 1: Yes

Question 2: Was the intent of the reference in Clause 8.1.7 to Clause 4.1.10 actually intended to
refer to Clause 4.1.12?

Answer 2: Yes

The following interpretation regarding Figure 1.1 and Table 4.2 of CSA Standard Z662:23, Oil
and gas pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical
Committee on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question 1: In accordance with Figure 1.1, are all types of dense phase or liquid CO2 stations
(measuring, pressure regulating, pumping) excluded from the scope of CSA Z662?
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Answer 1: Yes

Question 2: Table 4.2 provides location factors for CO2 "stations" (see Note 3 to Table 4.2). Are
these location factors intended to be used for dense phase or liquid CO2 station design?

Answer 2: No

Question 3: Does metering (including piping, valves, measurement equipment and related
instrumentation) installed for the purposes of leak-detection (in accordance Clause 10.3.4) meet
the definition of a “measuring station” as shown in Figure 1.1?

Answer 3: Yes

Question 4: Does metering installed for the purposes of leak-detection, where this piping is
installed as part of a dense phase or liquid CO2 pipeline system, require the use of station
isolation valves?

Answer 4: Yes

Question 5: Is the piping between the isolation valves, as part of a dense phase or liquid CO2
pipeline system, surrounding metering for leak detection, within the CSA Z662 scope (as shown
in Figure 1.1)?

Answer 5: No

The following interpretation regarding Clause 4.10 of CSA Standard Z662:23, Oil and gas
pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee
on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question 1: Clause 4.10 makes mention of requirements for “welded attachments” that are being
welded directly to pipe. Would a welded lifting lug meet the definition of a “welded attachment”
in this clause?

Answer 1: Yes

Question 2: Clause 4.10 states “Where welded attachments are required for pipelines designed to
operate at hoop stress levels of more than 50% of the specified minimum yield strength of the
pipe, such attachments shall be welded to a separate cylindrical member that completely encircles
the pipe…”.

If the lifting lug were to be welded on piping where design hoop stress levels exceed 50% of the
SMYS of the pipe, would the lifting lug need to follow this requirement of being welded to a
separate cylindrical member? This is taking into consideration that a lifting lug will not be under
additional stress during pipeline operations – it is only under stress during above-ground piping
transportation and assembly.

Answer 2: Yes
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The following interpretation regarding Clause 4.5.2 d) of CSA Standard Z662:23, Oil and gas
pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee
on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question 1: Where non-sour HVP station piping is designed by ASME B31.3, as allowed by
Clause 4.14.3.8 d), do the requirements of Clause 4.5.2 d) apply?

Answer 1: No

Question 2: If the answer to question 1 is “Yes”, then in the case where drain piping is isolated by
a root valve from process and piping internal pressure after root valve is near atmospheric, are
threaded joints in these cases allowed?

Answer 2: N/A

Question 3: If the answer to question 1 is “Yes”, some piping flanges may not be practical such as
cavity drain system of DIB/DBB ball valve or TRV of DIB-1 or equipment drains on pumps,
compressors, or similar. In these cases, are threaded joints allowed?

Answer 3: N/A

The following interpretation regarding Clause 16.9.3.1 of CSA Standard Z662:23, Oil and gas
pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee
on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question 1: Clause 16.9.3.1 Partial-penetration welds states that partial-penetration welds are not
allowed in sour service applications. When attaching scraper bars, either directly to a barred tee
or welding them to a connecting plate/bar to help shorten the length of unsupported scraper bars
in a larger size branch outlet, which are technically considered non-pressure-retaining
attachments, does Clause 16.9.3.1 restrict the welding to a full-penetration design only?

Answer 1: No, Clause 16.9.3.1 is intended to be specific to butt welds.

Question 2: Does Clause 16.9.3.1 prohibit use of partial penetration welds for welds other than
butt welds (e.g., fillets for scrapper bar attachments).

Answer 2: No

The following interpretation regarding Clause 10.3.2.1 and Table 4.9 of CSA Standard Z662:23,
Oil and gas pipeline systems, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical
Committee on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question: For an operating pipeline, if it is found that the depth of cover is less than the
requirements in Table 4.9, could it be determined to be acceptable, using Clause 10.3.2.1

Answer: Yes
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The following interpretation regarding Clause 8.5.2.2 and Table C.1 of CSA Standard Z245.1:22,
Steel pipe, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on
Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question: Clause 8.5.2.2 states that Charpy V-notch impact test shall be performed at -5 C or
lower, Table C.1 (Informative) states that tests shall be performed at temperatures lower than -5
C. Does the verbiage in the main body of the standard take precedence over the verbiage in the
informative Annex C?

Answer: Yes

The following interpretation regarding Clauses 7.2.5.2, 17.2, and 17.3 of CSA Standard
Z245.1:22, Steel pipe, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical
Committee on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question: Is cold flattening allowed for a round bar tension test specimen used for the elevated
temperature transverse weld tension test?

Answer: Yes

The following interpretation regarding Clauses 5.5.3 and 12.10 of CSA Standard Z245.17:22,
Cold bends, has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on
Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question: In Clause 5.5.3: “For bends intended for sour service, relieving shall be required if the
fiber strain exceeds 5%.”
In Clause 12.10: “Bends with a fiber strain of 5% or greater shall be subject to a post-bend heat
treatment in accordance with Clause 7.2.”
If a cold bend exhibits a fiber strain of 5% exactly, should the bend be subjected to a post bend
heat treatment?

Answer: Yes

The following interpretation regarding Clause 5.5 f) of CSA Standard Z245.15:22, Steel valves,
has been approved by the Members of the CSA Standards Technical Committee on Petroleum
and Natural Gas Industry Pipeline Systems and Materials (K110).

Question: In accordance with CSA Z245.15 Clause 5.5 f), a sealant fitting shall be furnished with
a vented cap. Is it the intent of Clause 5.5 f) that all sealant fittings have caps?

Answer: No. If caps are installed, they shall comply with Clause 5.5 f).

The following interpretation regarding Clause 5.2.1 of CSA Standard Z245.21:22, Plant-applied
external polyethylene coating for steel pipe, has been approved by the Members of the CSA
Standards Technical Committee on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline Systems and
Materials (K110).
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Question 1: In accordance with CSA Z245.21:22, is the PE virgin resin manufacturer required to
perform Table 3 property testing on every lot produced?
Answer 1: No

Question 2: Is the PE virgin resin manufacturer required to report CSA Z245.21:22 Table 3
properties on every certification document (COA) that is provided to the customer with each lot?
Answer 2: Yes

The following interpretation regarding Clause 6.1.1 of CSA Standard Z245.22:22, Plant-applied
external polyurethane foam insulation coating for steel pipe, has been approved by the Members
of the CSA Standards Technical Committee on Petroleum and Natural Gas Industry Pipeline
Systems and Materials (K110).

Question: When reagent grade (>=95%) cyclopentane (i.e., a single molecule chemical whose
molecular and structural formula don’t change regardless of manufacturer) is used as a blowing
agent in the polyurethane foam insulation system, it is not required to re-qualify the insulation
system if there is only a change in cyclopentane manufacturer providing the formulation of
polyol/isocyanate and the amount of cyclopentane stay the same.

Answer: Agree.


